Kotlet po wiedeńsku w domowej wersji. Każdy poradzi sobie z tym przepisem

YouTube | DW Food

Kotlet po wiedeńsku jest rzecz jasna austriacką odmianą popularnej wersji mięsa. Jego smak jednak różni się od dobrze nam znanych przepisów, dlatego stosując się do poniższych wskazówek możemy przygotować pyszny obiad.

REKLAMA

Składniki:

4 plastry mięsa z udźca cielęcego
2 jajka
mąka
1 szklanka bułki tartej
masło klarowane i olej
4 łyżki masła
sól i pieprz

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Czyścimy mięso i rozbijamy je na grubość ok. 4 mm, po czym solimy i pieprzymy. Każdy z kotletów obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnie rozgrzewamy masło klarowane i olej. Mięso smażymy po kilka minut z obu stron, a przewracamy je tylko raz. Na usmażonej stronie układamy łyżkę masła. Podajemy z cytryną lub sałatką ziemniaczaną.

REKLAMA

Idealnie pasująca do kotleta po wiedeńsku sałatka ziemniaczana również jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować ziemniaki, wytopić boczek, pokroić w kostkę ogórki kiszone i poszatkować cebulę. Do mieszamki dodajemy sól, pieprz, a także majonez lub musztardę miodową.

Podziel się: