Kotlety schabowe wychodzą suche i twarde? Zastosuj ten genialny trik!

Kotlety schabowe wychodzą suche

Kotlety schabowe wychodzą suche i twarde? Zastanawiasz się co robisz źle i jak temu zapobiec? Co zrobić, żeby były miękkie i soczyste w środku? Okazuje się, że jest na to genialny trik! Sprawdź i koniecznie go wypróbuj, a nie pożałujesz!

REKLAMA

Schab to mięso, które najlepiej nadaje się na pyszne i chrupiące kotlety. Uwielbiane są przez wszystkich smakoszy, dlatego przynajmniej raz w tygodniu króluje na polskich stołach. Wiele osób zastanawia się, co zrobić i jak je smażyć, żeby były perfekcyjnie soczyste i miękkie, dlatego dziś przychodzimy z rewelacyjnym trikiem. Wystarczy tylko odrobina wody, a twoje kotlety będą najsmaczniejsze pod słońcem!

Kotlety schabowe wychodzą suche i twarde? Ten trik sprawi, że będą perfekcyjne!

Kotlety schabowe wychodzą suche

Tajemnicą idealnego schabowego jest gorąca woda. Co trzeba zrobić? To proste! Wystarczy, że plastry schabu rozbijesz dokładnie tłuczkiem, umieścisz w miseczce, a potem zalejesz je bardzo gorącą wodą na 1 minutę. To sprawi, że soki nie wypłyną na zewnątrz podczas smażenia, dlatego będą idealnie soczyste i miękkie. Koniecznie wypróbuj tego sposobu w swojej kuchni, a z pewnością będziesz zaskoczony efektem końcowym.

Co zrobić, żeby kotlet schabowy był idealnie chrupiący? Sekretem chrupkiej panierki jest smalec! Smażenie schabowych na smalcu sprawi, że wyjdą najbardziej smaczne. Pamiętaj też, że schabowe muszą być smażone na większej ilości tłuszczu. Poznaj przepis na pyszne kotlety schabowe.

REKLAMA

Kotlety schabowe smażone na smalcu – przepis

Kotlety schabowe wychodzą suche

Składniki:

› kilka plastrów schabu

› szklanka bardzo gorącej wody

› sól i pieprz

› 1 ząbek czosnku

› bułka tarta

› 2 jajka

› pół kostki smalcu

REKLAMA

Przygotowanie:

Jajka wbij do miseczki, dodaj ząbek czosnku, sól i pieprz oraz dokładnie wymieszaj. Schab rozbij tłuczkiem, a potem umieść w misce. Zalej mięso bardzo gorącą wodą na 1 minutę, a potem włóż do jajka z przyprawami i czosnkiem. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie, na jeden talerz wysyp bułkę tartą, a na patelni rozgrzej smalec. Wyjmij z lodówki mięso i panieruj dokładnie w bułce tartej. Smaż przez około 5 minut na jednej stronie, ale pilnuj by panierka się nie spaliła, dlatego smaż kotlety na średnim ogniu.

Podawaj je z ziemniakami i ulubioną surówką. Trik z wodą sprawi, że będą tak pyszne, że już zawsze będziesz przygotowywać je w ten sposób. Smacznego!

Podziel się: