kotlety schabowe
fot. Unsplash

Kotlety schabowe są zaliczane do grona przysmaków naszej rodzimej kuchni. Osoby, które lubią nowe smaki, mogą z powodzeniem wykorzystać ten przepis i przyrządzić schabowe nieco inaczej.

Letnia odsłona kotletów schabowych

Dziś sięgniemy po niecodzienną recepturę na kotlety schabowe, w której wykorzystamy dwa uwielbiane przez większość osób owoce: żurawinę i ananasa. Aby zrobić tę smakowitą potrawę, najpierw musimy zaopatrzyć się w kilka produktów.

Składniki:
5 plastrów schabu
bułka tarta
jajko
5 plastrów ananasa
mąka
5 łyżeczek żurawiny
olej do smażenia
5 łyżek startego sera żółtego

Sposób przygotowania:
Za pomocą tłuczka rozbij plastry schabu – powinny mieć grubość około 1,5 cm. Przygotowane kawałki mięsa obtaczaj w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Układaj je na rozgrzanym oleju i smaż do momentu, aż nabiorą pięknej złotej barwy. Przygotowanie w ten sposób kotlety wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je serem, a na wierzchu umieść plastry ananasa. Na samym środku połóż trochę żurawiny. Kotlety schabowe z dodatkami włóż do pieca nagrzanego do 200 i piecz je około 2 minuty. Ważna uwaga: jeżeli chcesz, aby mięso było wyjątkowo soczyste, w przeddzień namocz schab w mieszance mleka i cebuli.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna