krupnik
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Nic tak dobrze nie sprawdza się na jesienną niepogodę, jak rozgrzewająca zupa. Sycący i pełen aromatu krupnik jest idealnym pomysłem na obiad. Dzięki dodatkowi kurek ma wyjątkowy grzybowy smak. Ten krupnik mogą przygotować także wegetarianie.

Zupa z grzybami z poniższego przepisu jest niezwykle prosta w wykonaniu. Nie znajdziemy w niej ani grama mięsa, więc posiłek jest lekko strawny, lecz za sprawą ziemniaków i kaszy syci na długo. Jeśli podacie taką potrawę swoim domownikom, każdy z nich poprosi o dokładkę.

Jak przyrządzić lekki krupnik z dodatkiem kurek?

Składniki:
2 litry bulionu jarzynowego
3 łyżki kaszy jęczmiennej
1 marchewka
4 średnie ziemniaki
1 cebula
1 pomidor
2 łyżki masła
2 garści kurek
1 dojrzały pomidor
pieprz i sól do smaku
pęczek koperku

Sposób wykonania:
Cebulę do zupy obieramy i siekamy. Marchewkę myjemy, pozbawiamy skórki i rozdrabniamy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy wcześniej przygotowaną marchewkę, wszystko smażymy przez 1 minutę. Podsmażone jarzyny zalewamy bulionem i zagotowujemy.

Obieramy kartofle, kroimy je w kostkę, a potem wrzucamy do dania wraz z kaszą. Po zagotowaniu trzymamy zupę na gazie pod przykrywką 10 minut. W małym rondelku zagotowujemy wodę i sparzamy pomidora, następnie zdejmujemy z niego skórkę i kroimy warzywo w niewielką kostkę. Kurki oczyszczamy i drobno siekamy, dodajemy do gotującej się zupy, a po upływie 10 minut dorzucamy pomidora. Potrawę gotujemy jeszcze 5 minut, co pewien czas mieszając. Dodajemy do garnka pokrojony koperek, a także sól i pieprz do smaku.

Jeśli jesteście zwolennikami mięsnych zup, polecamy ten przepis na krupnik. Z kolei w tym artykule wyjaśniamy, jaka kasza jest najlepsza do tej zupy.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę