Rukola, sałata rzymska, a może lodowa? Każdy ma swoją ulubioną sałatę, ale która z nich jest najzdrowsza? Wszystkie sałaty są niskokaloryczne a 90 proc. ich składu stanowi woda. Możesz więc jeść swoją ulubioną. Ale warto wiedzieć czym się różnią.
Sałata jest bardzo zdrowa, bo jest źródłem witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Z sałaty można robić pyszne sałatki, dodawać do kanapek, a nawet jeść samą. Warto ją spożywać na diecie redukcyjnej, kiedy to zwiększa się ilość zieleniny w diecie. Dlaczego? Bo sałata jest niskokaloryczna i stosunkowo tania. Ponadto jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w witaminę C i E, magnez, potas, wapń, błonnik pokarmowy i kwas foliowy.
Jak informuje redakcja Wprost, sałata rzymska (17 kcal w 100g) jest delikatna, bardzo łagodna i nieco słodkawa. Ma ciemnozielone, podłużne liście, przypominające kapustę pekińską. Sałata lodowa (14 kcal w 100g) jest bardziej chrupiąca i dłużej zachowuje świeżość. Co ciekawe, jest uboga w składniki odżywcze i mało wyrazista w smaku. Można ją kroić nożem, bo pozostałe należy szarpać. Sałata masłowa (14 kcal w 100g) czasem potrafi być gorzka, ale z reguły jest łagodna. Ma miękkie i delikatne liście. Niestety nie nadaje się do długiego przechowywania. Rukola (25 kcal w 100g) ma wyjątkowo intensywny smak i nie każdy ją lubi. Jest zalecana przy anemii, ponieważ ułatwia wchłanianie żelaza, poprawia także trawienie. Natomiast roszponka (21 kcal w 100g) ma lekko orzechowy słodki smak. Jest dobrym źródłem żelaza.