Kwaśne mandarynki osłodzisz w 10 minut. Sprytny japoński trik robi furorę

mandarynki
fot. Pixabay

Jeśli kupiłeś mandarynki i nie odpowiada ci ich kwaśny smak, to wcale nie musisz ich wyrzucać. Poznaj prosty japoński patent na osłodzenie cytrusów. Wcale nie będziesz potrzebować cukru czy innych słodzików. Wystarczy jedna sztuczka, by cierpkie owoce nabrały pożądanego smaku, a ty wcale nie będziesz żałować, że kupiłeś je w sklepie. Specjalna kąpiel na pewno im pomoże.

REKLAMA

Powoli startuje sezon na cytrusy. Soczyste i orzeźwiające owoce umilają nam okres jesienno-zimowy. Większość osób chciałby delektować się słodkimi pomarańczami czy mandarynkami. Najgorszą rzeczą, jaka może się przytrafić jest zakup kwaśnych cytrusów, które podczas jedzenia wykrzywiają usta. Czy można je osłodzić? Oczywiście!

Jak osłodzić kwaśne mandarynki Wypróbuj trik prosto z Japonii

W sklepie przeważnie nie mamy możliwości, aby spróbować świeżych owoców. I właśnie przez to możemy łatwo natrafić na niedobre w smaku artykuły, np. mandarynki. Chociaż ich skórka wygląda na bardzo apetyczną, to w domu okazuje się, że owoców nie da się wcale jeść. Czy wobec tego nie mamy wyboru i musimy spożyć kwaśne cytrusy? Wcale nie! Japończycy wpadli na genialny pomysł, dzięki któremu owoce błyskawicznie stają się słodsze. Wystarczy umieścić je w wodzie o temp. 40°C i zostawić na 10 minut. Potem trzeba je przełożyć do chłodnej kąpieli i moczyć przez 5 minut. Za sprawą różnicy temperatur cierpkość zostanie stłumiona. Ta czynność potrwa tylko kwadrans, a różnica w smaku będzie ogromna.

Wartości zdrowotne mandarynek

Owoce te pomagają pozbyć się dodatkowych kilogramów i nawet chronią przed rakiem. W miąższu znajdują się substancje, które mogą rozbijać komórki nowotworu. Mandarynki są źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, więc warto podawać owoce dzieciom. Jedzenie cytrusów jesienią i zimową naprawdę służy naszemu zdrowiu.

REKLAMA

Podziel się: