Lepszej szarlotki w życiu nie jadłam. Ten przepis ratuje mnie, gdy mam mało czasu

szarlotka bez pieczenia
fot. screen Youtube / Szefowa Kuchni

My Polacy przepadamy za domową szarlotką. Nic dziwnego, jest pyszna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Stworzenie tradycyjnego wypieku zwykle zajmuje sporo czasu. Tymczasem istnieje szybszy wariant szarlotki, który powstaje w mgnieniu oka. Ba, nie musisz nawet uruchamiać piekarnika. Popularne ciasto z jabłkami bez pieczenia wychodzi każdemu i za każdym razem. Prezentujemy super szybką recepturę na szarlotkę, którą zrobisz w 30 minut. To prawdziwy cymes, który będzie hitem tej jesieni.

REKLAMA

Smaczna i szybka wersja szarlotki. Takiej jeszcze nie jadłeś!

Deser bez pieczenia spodoba się szczególnie tym osobom, które kochają słodycze i nie lubią długo pichcić w kuchni. Czasami pieczenie ciast zajmuje nam cały dzień, a przy tym kosztuje nas sporo nerwów, zwłaszcza gdy wyjmujemy z piekarnika zakalec albo nasz sernik opadnie. Jeśli cenisz swój czas, to przygotuj ciasto bez pieczenia. Wyśmienita szarlotka posmakuje nie tylko najmłodszym łakomczuchom, ale i tym starszym.

Dzisiejszą słodycz wyczarujesz w zaledwie pół godziny. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni i zaserwuj kapitalny deser swoim bliskim. Bez wątpienia każdy poprosi o kolejną porcję. Spójrz tylko na ten prosty przepis.

REKLAMA

Przepis na smaczną szarlotkę bez pieczenia

Składniki:
2 paczki herbatników
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30%
120 ml wody
2 śmietan fixy
2 galaretki cytrynowe
1 czekolada mleczna

Opis przygotowania:
Obierz i zetrzyj jabłka na tarce o większych oczkach. Do garnka wlej wodę i smaż owoce przez ok. 2 minuty, często mieszaj. Wsyp obie galaretki cytrynowe, mieszaj i ostudź.

Do misy miksera wlej zimną śmietankę i ubijaj, a pod koniec dodaj cukier puder, fixy i ponownie mieszaj. Formę do deseru wyłóż papierem pergaminowym. Na dnie umieść kruche ciasteczka, a potem równo rozprowadź na nich masę jabłkową.

REKLAMA

Po chwili ułóż kolejną warstwę ciastek i przykryj je owocową masą. Teraz znów umieść na całej powierzchni herbatniki, a potem rozsmaruj na nich krem śmietankowy. Czekoladę zetrzyj na tarce i oprósz cały wierzch szarlotki. Wstaw formę z ciastem do chłodziarki na całą noc. Smacznego.

Zobacz też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem

Podziel się: