Łosoś z piekarnika. Oczarujesz nim gości

Zdj. ilustr./Pixabay

Lubisz ryby? W takim razie nie możesz nie spróbować łososia z piekarnika, który pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe na twoim podniebieniu. Przepis jest bardzo prosty i nie sprawi kłopotu nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną w kuchni.




Do przyrządzenia łososia potrzebujemy:

– 4 dzwonka z łososia

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczkę tymianku

– 1 łyżkę soku z cytryny

– sól

– pieprz




Przygotowanie:

Dzwonka łososia dokładnie oczyszczamy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku.

Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy do niej sok z cytryny. Oba składniki dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.

Gotową marynatą nacieramy dzwonka i odstawiamy je na około 30 minut.




Tak przyrządzonego łososia pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.






Podziel się: