Magda Gessler podzieliła się recepturą na mistrzowską pastę jajeczną

pasta jajeczna Magda Gessler
fot. Facebook / KuchenneRewolucjeTVN / foodmagazinepl

Zamiast pospolitych kanapek z serem lub kiełbasą warto stworzyć coś lepszego. Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie smarowidła do pieczywa. W tej sytuacji doskonale sprawdzi się pasta z jajek, z dodatkiem pachnących przypraw oraz odrobiną majonezu. Recepturą na pyszną pastę jajeczną podzieliła się słynna polska restauratorka Magda Gessler.

REKLAMA

Pasta to dobry pomysł na smaczny pierwszy posiłek, który od rana wprawi nas dobry nastrój i zapewni dawkę potrzebnej energii. Warto zrobić sobie oraz innym skromną przyjemność i przyrządzić domową zdrową pastę z jajek.

Śniadanie to najlepsza okazja, aby podać smakowite i zdrowe jajka – spożywamy je z chęcią prawie każdej formie. Jajka sadzone, omlet czy jajecznica mogą się już niektórym znudzić, wtedy warto postawić na odżywczy i bardzo apetyczny dodatek do chleba. Aby mieć gwarancję, że pasta urzeknie smakiem, najlepiej ją przyrządzić według receptury Magdy Gessler.

REKLAMA

Składniki:
4 jajka
łyżeczka curry
2 łyżki masła
2 łyżeczki musztardy
szczypta majeranku
pęczek szczypiorku
pieprz
pół łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki majonezu
pęczek koperku
sól

Wykonanie:
Ugotuj 4 jajka na twardo. Pokrój drobno świeże zioła. Gdy jajka się ugotują także pokrój je w niewielką kostkę lub przepuść przez maszynkę. Następnie dodaj do nich majonez oraz pozostałe składniki – masło, zioła i przyprawy. Całość dokładnie pomieszaj. Pasta najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba. Gotowy smakołyk możesz przełożyć do pojemnika, wstawić do lodówki i przetrzymywać nawet parę dni.

REKLAMA

Podziel się: