Magda Gessler wytknęła Polakom błąd przy gotowaniu żurku. Jak go uniknąć?

Magda Gessler żurek
fot. Facebook / Kuchenne Rewolucje / screen Youtube / TOP FOODS

Magda Gessler jest bezapelacyjnym kulinarnym autorytetem dla wielu Polaków, nierzadko wyraża opinie w kwestii popularnych polskich potraw. Zdaniem restauratorki Polacy popełniają ogromny błąd, dodając do żurku pewien popularny składnik. Jaki?

REKLAMA

Jakiś czas temu Magda Gessler podczas rozmowy z portalem „Fakt” wyznała, co według niej wchodzi w skład najlepszego żurku. Okazało się też, że większość Polaków popełnia jeden ogromny błąd, który niekorzystnie wpływa na smak wielkanocnej zupy.

Magda Gessler podpowiada, jak gotować żurek

Podstawą każdego wyśmienitego żurku jest zakwas. Powinien być przyrządzony z mąki żytniej, która zapewnia perfekcyjny smak i konsystencję zupy. To jednak niejedyna wytyczna. Zadaniem Magdy Gessler do żurku nie należy dodawać śmietany, ponieważ danie musi być chude. Należy też zainteresować się kwasem, który trafia do żurku. Musi być prawdziwy, zrobiony z mąki żytniej! I bardzo istotne, domowa zupa będzie smaczniejsza, jeśli nie zaprawimy jej śmietaną! Wielkanocny żurek powinien być chudy i kwaśny, koniecznie ze sporą ilością czosnku oraz majeranku – podkreśliła Gessler.

REKLAMA

Z czego powinien składać się idealny zakwas?

Najlepszy zakwas powstanie z 1 litra wody, 1 szklanki mąki żytniej, 2 listków laurowych, 3 ząbków czosnku, a także 2 kulek ziela angielskiego.

Udostępnij: