marlenka
YouTube screen | Orchideli

Marlenka to ciasto pochodzące z Czech. Smak tego wypieku jest niepowtarzalny, a w dodatku przepięknie prezentuje się na talerzu. Sprawdź przepis. 

Ciasto Marlenka jest obłędne w smaku, a wszystko to przez charakterystycznie ułożone cienkie warstwy ciasta miodowego i kremu. Taki sposób podania sprawia, że wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Warto wypróbować tego przepisu, wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem.

Marlenka – prawdziwy raj dla podniebienia. Poznaj przepis

Składniki:

Spody miodowe:

» 125g masła lub margaryny
» 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
» 4 łyżki miodu
» 3/4 szklanki cukru pudru
» 3/4 łyżki sody oczyszczonej
» 1 łyżka octu spirytusowego 10%
» 2 jajka

Krem:

» 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
» 3 szklanki mleka
» 400g masy kajmakowej
» 250g margaryny lub masła
» garść orzechów włoskich do posypania ciasta

Przygotowanie:

Margarynę umieść w miseczce, następnie dodaj cukier puder oraz miód i całość podgrzej na niewielkim ogniu do rozpuszczenia, mieszaj, by wszystko się połączyło. W oddzielnej misce wymieszaj ocet z sodą, następnie dodaj do masy. Ściągnij z ognia i pozostaw do wystudzenia na 10-15 minut. Do przestudzonej masy dodaj 2 jajka i mąkę i mieszaj, aż ciasto zgęstnieje. Podziel na 6 równych części, a potem każdą z nich rozwałkuj. Każdy spód piecz oddzielnie po 7 minut w temperaturze 170 stopni.

Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj, następnie rozpuść budynie w 1 szklance mleka. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż zgęstnieje, a potem odstaw do wystudzenia. 250 g margaryny w temperaturze pokojowej zmiksuj na gładki puch, następnie dodawaj kajmak. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń.

Przekładaj każdy spód masą budyniowo-kajmakową, a potem na wierzch posyp zmielone orzechy. Ciasto smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę