Maślane bułeczki z rodzynkami
YouTube Screen | Swojskie jedzonko

Maślane bułeczki z rodzynkami na każdą okazję. Są mięciutkie, pulchne i delikatne. Idealne na śniadanie lub przekąskę do pracy, albo przedszkola czy szkoły. Przygotujesz je ekspresowo!

Wyśmienite bułeczki z rodzynkami to fajne urozmaicenie codziennego menu. Są przepyszne i trudno im się oprzeć. Dodatek rodzynek dodaje im niezwykłego charakteru. Można robić je razem z dziećmi, wspólne robienie słodkich bułeczek to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu.

Maślane bułeczki z rodzynkami – puszyste i delikatne

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

» 25 g świeżych drożdży
» 150 ml mleka
» 340 g mąki pszennej typu 550
» 40 g masła w temperaturze pokojowej
» 35 g cukru
» 5 g soli
» 1 jajko w temperaturze pokojowej
» 100 g rodzynek

Dodatkowo:

» 1 jajko
» 1- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Lekko ciepłe mleko wymieszać w misce z rozkruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, następnie włożyć miękkie masło, cukier, sól, jajko i wymieszane mleko z drożdżami bez wyrastania. Wyrobić ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym z użyciem haka. Miksować 6 minut na małych obrotach, a później 8 minut na wyższych, następnie dodać rodzynki.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią, następnie zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut. Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki, a potem uformować bułeczki w ten sposób, aby rodzynki były osłonięte ciastem. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką, a potem pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie w małym naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, następnie po 10 minutach wyrastania posmarować bułeczki połową mieszanki jajko-mleko.

Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować bułeczki drugi raz, następnie piecz w nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki się zarumienią.

Smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę