Masło szybko się przypala? Wystarczy, że dodasz ten składnik!

masło szybko się przypala

Wiele potraw smaży się na maśle. Dzięki temu dania mają lepsze walory smakowe niż te, które zostały przygotowane na oleju. Jednak jest pewna zmora, z którą wiele osób nie może sobie poradzić – masło szybko się przypala na patelni. Niestety, wtedy nasze danie nie będzie dobrze smakować. Czy można temu zapobiec? Można, sprawdź w jaki sposób!

   

Dlaczego masło szybko się przypala? Laktoza oraz wiele innych składników w maśle powoduje, że w błyskawicznym tempie robi się dosłownie czarne na patelni. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawi, że o spalonym maśle możesz zapomnieć – jest to oliwa z oliwek!

Masło szybko się przypala? Rewelacyjny trik

Ten trik jest bardzo skuteczny i niezwykle przydatny. Dzięki niemu zachowasz maślany smak, a masło podczas smażenia nie spali się. Co trzeba zrobić? To bardzo proste – wystarczy, że rozpuścisz masło na bardzo małym ogniu, a a następnie dodasz odrobinę oliwy z oliwek. Jeśli nie masz pod ręką oliwy z oliwek, to możesz dodać trochę oleju. Dopiero wtedy zwiększ temperaturę i smaż potrawy.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News