masło szybko się przypala

Wiele potraw smaży się na maśle. Dzięki temu dania mają lepsze walory smakowe niż te, które zostały przygotowane na oleju. Jednak jest pewna zmora, z którą wiele osób nie może sobie poradzić – masło szybko się przypala na patelni. Niestety, wtedy nasze danie nie będzie dobrze smakować. Czy można temu zapobiec? Można, sprawdź w jaki sposób!

Dlaczego masło szybko się przypala? Laktoza oraz wiele innych składników w maśle powoduje, że w błyskawicznym tempie robi się dosłownie czarne na patelni. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawi, że o spalonym maśle możesz zapomnieć – jest to oliwa z oliwek!

Masło szybko się przypala? Rewelacyjny trik

Ten trik jest bardzo skuteczny i niezwykle przydatny. Dzięki niemu zachowasz maślany smak, a masło podczas smażenia nie spali się. Co trzeba zrobić? To bardzo proste – wystarczy, że rozpuścisz masło na bardzo małym ogniu, a a następnie dodasz odrobinę oliwy z oliwek. Jeśli nie masz pod ręką oliwy z oliwek, to możesz dodać trochę oleju. Dopiero wtedy zwiększ temperaturę i smaż potrawy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości