Masz pomidory w folii i chcesz, by wyrosły na duże, słodkie, soczyste i przepyszne w smaku? Koniecznie musisz pamiętać o jednej, ważnej zasadzie.
Smak własnych pomidorów z ogródka to coś, czego nie kupimy nawet za miliony monet. By cieszyć się obfitymi zbiorami musimy sami sobie na to zapracować i pielęgnować rośliny. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad, w skład których wchodzi: obserwacja, regularne pielenie (zazwyczaj co drugi dzień), podlewanie i najważniejsze – wyrywanie tzw. „wilków”. Dlaczego to takie ważne i jak wyglądają pomidorowe wilki? Odpowiadamy!
Masz pomidory w folii? Musisz o tym pamiętać, jeśli chcesz zebrać ogromne plony
Czym są wilki? To pędy boczne, które często obciążają, zabierają energię i wartości odżywcze dojrzewającym pomidorom. Jak je rozpoznać? Są to pędy wyrastające na styku głównej łodygi i liścia. Wystarczy je oderwać lub uciąć delikatnie nożyczkami. Dzięki temu pomidory będą owocowały jak nigdy, a smak będzie przepyszny.