REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMiękkie i puszyste ciasto Puchatek. Gdy je piekę, pachnie w całym domu

Miękkie i puszyste ciasto Puchatek. Gdy je piekę, pachnie w całym domu

ciasto Puchatek
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Puchatek to szybkie i łatwe do zrobienia ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Tuż po upieczeniu w całym domu unosi się bardzo przyjemny zapach. Wtedy pokusa staje się silniejsza i trudno nie zajrzeć do kuchni. Jesteście gotowi na cudowną podróż pełną smaku? Przygotujcie rozkoszne ciasto Puchatek ze śliwkami. To idealny dodatek do filiżanki kawy.

REKLAMA

Ciasto Puchatek ze śliwkami pokochacie od pierwszego kęsa

Puchatek to bajeczne ciasto, pełne słodkich i soczystych śliwek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Deser nie jest trudny w wykonaniu, więc sprostają mu nawet kuchenni debiutanci. Wystarczy chwila pracy i pyszne ciasto gotowe.

Możecie je stworzyć nawet wtedy, gdy niespodziewanie odwiedzą Was bliscy. Deser składa się z samych przystępnych składników, które na 99% macie w domu.

Przepis na puszyste ciasto ze śliwkami Puchatek

Składniki:
pół szklanki mleka
2 szklanki mąki
4 jajka
50 dag śliwek
szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

REKLAMA

Sposób wykonania:
Pracę nad ciastem rozpocznij od roztopienia masła w garnku. Dodaj do niego mleko i cukier, zagotuj, mieszając. Potem ściągnij z palnika i odstaw do delikatnego wystygnięcia. Do jeszcze ciepłej mieszanki wsyp odrobinę soli, proszek do pieczenia i mąkę. Dodaj 4 żółtka i miksuj. Powinieneś uzyskać masę o lepkiej teksturze nieco gęstszej niż ciasto na naleśniki.

Białka ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z przygotowaną masą.

Śliwki umyj, osusz, a potem przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij pestki. Połówki delikatnie posyp mąką.

REKLAMA

Ciasto przełóż do blachy – wcześniej wysmaruj ją w środku tłuszczem i wysyp bułką tartą. Równo umieść owoce na powierzchni. Piecz w temp. 175°C przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu deser pozostaw chwilę w piecu przy uchylonych drzwiczkach. Potem go wyciągnij i jeszcze ciepły posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Czytaj też: Moja babcia dodaje do racuchów 1 składnik. Chwali je cała rodzina



REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA