Modne ciasto „chatka Baby Jagi” zrobisz błyskawicznie. Przepyszny deser!

ciasto chatka baby jagi
fot. Youtube Kobiece Inspiracje

Słynne ciasto „chatka Baby Jagi” lub „chatka puchatka”, chyba większość z nas doskonale pamięta z dzieciństwa. Cudowne kruche herbatniki, z pyszną waniliową masą to niezrównana gratka dla każdego smakosza. Zrobienie ciasta wymaga odrobiny zaangażowania, ale warto podjąć próbę, ponieważ efekt jest imponujący. Apetyczny deser bez wątpienia zdobędzie uznanie wśród wszystkich domowników. Teraz możesz przygotować go własnoręcznie i cieszyć się fenomenalnym smakiem.

REKLAMA

Niektórzy pomyślą, że robienie tego ciasta zajmuje mnóstwo czasu, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie, tym bardziej, że placek nie wymaga pieczenia. W smaku ciasto „chatka baby-jagi” może przypominać sernik.

Ciasto chatka baby jagi – przepis

Składniki:
1 szklanka cukru pudru
36 maślanych herbatników
1 opakowanie zmielonego białego sera
1 łyżka ciemnego kakao
1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
aromat waniliowy lub pół laski wanilii
Na polewę:
3 łyżki cukru pudru
50 g margaryny lub masła
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku przyrządź krem z białego sera. Ucieraj masło do chwili, aż zrobi się puszyste. Wsyp do niego cukier puder (przesiej go przez sito) i znowu miksuj. Do masy dodawaj po łyżce twarogu. Rozdziel krem na dwie nierówne części. Do części, gdzie masy jest więcej dodaj odrobinę aromatu waniliowego, a do drugiej części wsyp kakao.

Rozłóż folię aluminiową i poukładaj na niej herbatniki. Powinny być ułożone równolegle (jeden przy drugim) w 3 szeregach po 6 sztuk. Gdy rozłożysz ciastka, wlej kakaową masę, ale zostaw około 4 łyżki. Ułóż następny płaszcz herbatników w jednakowym ustawieniu. Wlej jasną masę. Na środku przy użyciu łyżeczki umieść pasek z kremu kakaowego, który ma stanowić meritum ciasta. Folię złóż, chwytając za dwa boki, starannie zawiń ciasto folią i wstaw do lodówki przynajmniej na parę godzin (najlepiej na całą noc).

REKLAMA

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. W misce zacznij roztapiać masło, od razu wsyp kakao i dodaj cukier, poczekaj chwilę i zmieszaj ze sobą składniki. Zdejmij polewę z palnika, dodaj żelatynę, poczekaj, aż polewa trochę stężeje. Po pewnym czasie możesz polać słodki domek. Ulokuj go ponownie w lodówce. Gdy glazura dobrze zastygnie – możesz pokroić ciasto i spróbować jak cudownie smakuje.

Podziel się: