REKLAMA
ShareInfo.plPoradyNajgorszy błąd. Nigdy nie myj tak płyty indukcyjnej

Najgorszy błąd. Nigdy nie myj tak płyty indukcyjnej

płyta indukcyjna
fot. screen Youtube / @vkysnueveschi

Coraz więcej osób wymienia tradycyjną kuchenkę gazową na nowoczesną płytę indukcyjną. Jest modna, praktyczna i łatwa w użytkowaniu. Wygląda też elegancko. Jednak ten efekt łatwo popsuć. Dowiedz się, jak nigdy nie należy postępować z płytą indukcyjną.

REKLAMA

Czego nie robić z płytą indukcyjną?

Wiele osób nie lubi bałaganu w kuchni, dlatego stara się robić porządki w kuchni od razu po gotowaniu. Mycie garnków czy deski do krojenia jest jak najbardziej wskazane, ale z czyszczeniem indukcji należy się wstrzymać. Przecieranie jej tuż po zakończeniu gotowania to duży błąd. A często zdarza się nam go popełniać. Sądzimy, że jeśli błyskawicznie usuniemy resztki potraw i tłuszczu, to nie zdążą przykleić się do powierzchni grzewczej. Po części to prawda. W praktyce takie działanie może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Wskutek kontaktu mocno nagrzanej płyty z chłodną wodą bądź środkami czyszczącymi następuje radykalna zmiana temperatury i dochodzi do szoku termicznego. Tworzywo, z którego zbudowana jest kuchenka, toleruje wysokie temperatury, lecz ich piorunujących zmian, już nie. Wówczas na szkle ceramicznym mogą pojawić się mikropęknięcia, które z biegiem czasu zaczną się stawać coraz rozleglejsze. Mało tego, niektóre detergenty, szczególnie te z chlorem czy alkoholem mogą uszkodzić powłokę zabezpieczającą płyty indukcyjnej.

Używanie do mycia kuchenki indukcyjnej ostrych narzędzi to także błąd. Płyta jest delikatna i traktując ją np. druciakiem, zostawiamy na niej mikrorysy. To nie tylko kwestia estetyki. Z czasem osadzają się w nich zabrudzenia, które jesteśmy zmuszeni usuwać z większą siłą, przez co rysy powiększają się i wnet przybywa nowych. Sprzęt należy myć szmatką z mikrofibry i łagodnym preparatem – na przykład tym.

REKLAMA

Jak poprawnie myć kuchenkę indukcyjną?

Do sprzątania zabierz się, dopiero gdy płyta dobrze ostygnie. Gdy skończysz gotować, zaczekaj około pół godziny i dopiero przystąp do przecierania powierzchni. Używaj szmatki z miękkiego materiału, która nie zostawia rys. Jeśli chodzi o detergenty, to sklepowe chemikalia z amoniakiem czy chlorem należy ograniczyć. Lepiej zamiast nich sięgnąć po profesjonalny środek do płyt indukcyjnych albo przygotować swój własny.

Czytaj też: Tak najtaniej odkamienisz czajnik. Kawa i herbata będą lepsze w smaku

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA