Najlepsza wersja włoskiego klasyku, czyli gnocchi z pesto bazyliowym

Pexels.com

Sympatyków włoskiej kuchni w naszym kraju jest co nie miara. Z tego powodu bardzo często na naszych stołach pojawiają się gnocchi, czyli puszyste kluseczki. Poniższy przepis z bazyliowym pesto sprawia, że każdy zakocha się w tej kuchni.

REKLAMA

Składniki na kluseczki:

1 kg ziemniaków
1 jajo
300 g maki
sól do smaku

Składniki na pesto:

50 g orzeszków piniowe
50 g bazylii
1-2 ząbki czosnku
200 g parmezanu
120 ml oliwy
sól i pieprz

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i rozgniatamy. Dodajemy mąkę i jajko, po czym mieszamy i zagniatamy w ciasto. Kulę dzielimy na kilka części i je rolujemy. Tworzymy potem kluseczki, jak kopytka. Obtaczamy je w mące i formujemy w gnocchi.

Orzechy prażymy na suchej patelni, a w międzyczasie zagotowujemy wodę. Bazylię blendujemy ze startym parmezanem, czosnkiem, oliwą, orzeszkami piniowymi, solą i pieprzem, po czym blendujemy.

REKLAMA

Solimy wodę i gotujemy kluseczki przez około 2 minuty. Do miski wylewamy trochę pesto, przekładamy do środka gnocchi. Obtaczamy je w sosie i przekładamy do misek. Całość dekorujemy parmezanem, orzeszkami i liśćmi bazylii.

Podziel się: