Najlepszy piernik jaki możesz zrobić. Ten dodatek zmienia jego smak o 180 stopni

piernik przekładany masą z kaszy manny
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Piernik to smaczny i aromatyczny wypiek, który prawie wszystkim kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto zawiera mnóstwo korzennych przypraw, jest miękkie i proste do zrobienia. Toteż nie powinno go zabraknąć na twoim świątecznym stole. Aby go przygotować, wcale nie musisz rezerwować sobie całego dnia. Mało tego, praca nad ciastem pójdzie ci jak z płatka, o ile skorzystasz z tego przepisu. Piernik swą wyjątkowość zawdzięcza czarnej herbacie. A słodka masa, którą został przełożony, wprost rozpływa się w ustach. Grzechem byłoby nie spróbować tego połączenia.

REKLAMA

Ile domów, tyle przepisów na piernik. Wiele gospodyń zagniata ciasto nawet miesiąc przed Wigilią, a do tego czasu masa dojrzewa w lodówce. Piernik można upiec kilka dni przed gwiazdką i przechowywać w chłodzie.

Nie wszyscy jednak pamiętają o tym, by nastawić ciasto na piernik, lub nie mają na to czasu, więc na pomoc przychodzą takie receptury, które pozwalają przygotować piernik dosłownie na ostatnią chwilę. Takie ciacho może śmiało konkurować z piernikiem dojrzewającym, jeśli chodzi o smak i zapach. Możesz sam spróbować i ocenić. Poniższy przepis na piernik przetestowałam osobiście i mogę go śmiało polecić każdemu. Miękkie ciasto z dodatkiem czarnej herbaty i miodu smakuje rewelacyjnie. Natomiast masę na bazie kaszy manny mogłabym jeść bez końca. Ten piernik zdecydowanie mogę wpisać na listę moich ulubionych wypieków.

REKLAMA

Przepis na fenomenalny piernik z herbatą

Składniki:
4 jajka
3 szkl. mąki
1 szkl. mocnej herbaty
1 szkl oleju
1 szkl. miodu
1 szkl. cukru
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na masę:
1 niepełna szkl. cukru
6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
sok z połowy cytryny
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
1/2 litra mleka

REKLAMA

Sposób wykonania:
Wszystkie produkty na ciasto wymieszaj w naczyniu i zacznij wyrabiać z nich jednolitą masę. Przekrój ją na trzy porcje i piecz osobno trzy placki. Pojedynczy placek piecz w temperaturze 150°C przez 40 minut (w sporej prostokątnej formie). Możesz też upiec ciasto za jednym razem. Wtedy temperatura pieczenia wynosi 160°C, a czas ok. 50 minut – po upieczeniu musisz przekroić wypiek tak, by uzyskać trzy blaty o identycznej grubości.

Na masę: szklankę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Do reszty nabiału dodaj kaszę i przelej do gotującego się płynu, mieszaj do zagotowania, ostudź. W naczyniu miksuj masło/margarynę i nieustannie ucierając, dodawaj po łyżce zimnej masy z kaszą manną. Potem uzyskaną masę połącz z sokiem cytrynowym.

Placki smaruj masą i umieszczaj jeden na drugim. Piernik wstaw do chłodziarki na całą noc, aby trochę zmiękł. Pokrój go na kawałki i podawaj, smacznego.

Podziel się: