Patent na zawsze miękkie masło z lodówki. Trzeba pamiętać o 1 zasadzie

masło
fot. Pixabay

Żywność powinna być przechowywana we właściwy sposób. To jedyna droga, aby zachowała swą jakość i właściwości. O błędy przechowalnicze wcale nie jest trudno, wystarczy chwila nieuwagi, a produkt spożywczy może spleśnieć i skazić inne pobliskie artykuły. Innym problemem jest twarde masło. Co zrobić, by zawsze było miękkie po wyjęciu z chłodziarki?

REKLAMA

Lodówki najnowszej generacji nieco inaczej chłodzą żywność. Są nawet wyposażone w specjalne instalacje, które holują wilgoć na zewnątrz. Gdzie konkretnie położyć masło? Sprawdź!

Prawidłowe układanie żywności w lodówce ma znaczenie

W nowszych modelach chłodziarek każdy artykuł spożywczy powinien być umieszczany w konkretnym miejscu. Dolna część, czyli szuflady są zarezerwowane dla owoców i warzyw. Z kolei ryby i mięso należy kłaść na najniższej półce, bo panuje tam najniższa temperatura. Warto zamknąć je w szczelnych opakowaniach. W którym miejscu trzymać masło, aby po wyjęciu z lodówki nadawało się od razu do użycia?

Na której półce kłaść masło, aby nie było twarde?

Na środkowej półce najlepiej składować żywność z dłuższym terminem przydatności np. ser, zupy. Masło najlepiej ulokować na najwyższej półce w schładzarce. Tam panuje optymalna temperatura, więc tłuszcz mleczny po wyciągnięciu nie będzie twardy. W tym miejscu warto też trzymać mleko i jogurty.

Na drzwiach lodówki również możemy umieszczać jedzenie. Wszystko zależy od naszych upodobań i możemy chować tam rozmaite produkty. Zdaniem ekspertów, na drzwiach sprzętu warto przechowywać różne przyprawy, soki i sosy. To też dobre miejsce dla mleka. Nie należy jednak trzymać tam lekarstw.

REKLAMA

Czytaj też: Wyjmij z kieszeni. Tak sprawdzisz świeżość jajka w sklepie

Podziel się: