Najlepszy przepis na włoską bruschettę. Niebo w gębie!

Pexels.com

Bruschetta jest jedną z tradycyjnych włoskich przekąsek, którą można spotkać na wielu stołach. Okazuje się, że jej przyrządzenie jest bardzo proste i może trwać bardzo krótko!

REKLAMA

Składniki:

3 duże pomidory
pół dużej bagietki lub kilka kromek chleba/bułek
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
mozzarella lub inny ser do roztopienia

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Bagietkę kroimy na równe części i smarujemy oliwą. Potem przejeżdżamy po nich przeciętym na pół czosnkiem. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a potem kroimy na drobną kostkę. Mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi i innymi przyprawami.

REKLAMA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bagietki. Masę pomidorową układamy łyżką na pieczywie, a na koniec posypujemy startym serem. Pieczemy przez 5-8 minut. Na koniec można udekorować listkami bazylii.

Podziel się: