Najlepszy zamiennik cukru w ciastach i deserach. Warto po niego sięgać

Pixabay.com

Nadmierne spożywanie cukru ma rzecz jasna niekoniecznie dobre znaczenie dla naszego organizmu. Warto zatem wiedzieć, czym można go zastąpić w wielu przysmakach i tym samym lepiej zadbać o własne zdrowie.

REKLAMA

Biały cukier nierzadko określany jest mianem białej śmierci. Nadmierne jego spożycie może prowadzić do otyłości i wielu poważnych chorób. Składnik ten nie wprowadza do naszego organizmu zbyt wielu pożytecznych właściwości.

Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie często rezygnują z cukru dodawanego do herbaty czy kawy. Trudno jednak sobie wyobrazić wiele ciast i deserów bez tego składnika. Na szczęście są zamienniki, które można z powodzeniem stosować.

REKLAMA

Jednym z lepszych zamienników jest naturalny miód. Jest słodki i zawiera zdrowe cukry, a dodatkowo wiele innych zdrowotnych składników. Miód sprawdzi się zarówno w wypiekach i deserach, jak i herbacie.

Znakomitym zamiennikiem jest również ksylitol. Ten niskokaloryczny słodzik pozyskiwany jest z kory brzozy i wpływa na organizm wzmacniająco i antybakteryjnie. Nie warto jednak przesadzać z jego ilością.

REKLAMA

Podziel się: