Fot. Creative Commons

Sos beszamelowy jest jednym ze składników, które dodają smaku i aromatu np. zapiekankom. Jego przygotowanie niektórym sprawia problemy. Poniższy przepis pozwoli tego uniknąć.

W teorii sos beszamelowy wydaje się być trudny do wykonania – wystarczy jeden błąd, aby nic z niego nie wyszło. Jak pokazuje poniższy przepis, wcale tak nie musi być.

Składniki:

40 g mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
25 g masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do dość wysokiej temperatury. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, a potem dosypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleko i wciąż mieszamy. Na koniec dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy, aż całość zgęstnieje.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria