Naleśniki nie odchodzą od patelni? Wystarczy, że zastosujesz ten trik!

naleśniki nie odchodzą od patelni

Naleśniki nie odchodzą od patelni? Przypalają się od brzegów, a na środku są surowe? Co zrobić, żeby się nie przyklejały? Poznaj prosty i skuteczny trik, który sprawi, że naleśniki wyjdą idealne i smaczne.

REKLAMA

Naleśniki – lubiane szczególnie przez dzieci, ale dorośli również uwielbiają je jeść w różnych wersjach. Można dodawać do nich różne dodatki takie jak dżem, konfitury, farsze mięsno-warzywne, twarogowe i wiele innych.

Są szybkie i proste w wykonaniu, ale tak samo łatwo można je zepsuć. Wychodzą wtedy niesmaczne i przyklejają się do patelni, nie odchodzą od niej, a to w efekcie kończy się rozerwaniem naleśnika. Na szczęście jest na to rewelacyjny sposób – co trzeba zrobić? Sprawdź!

Naleśniki nie odchodzą od patelni? Zastosuj ten sposób!

naleśniki nie odchodzą od patelni

REKLAMA

Aby naleśniki idealnie odchodziły od patelni, dodaj do ciasta wrzącą wodę oraz… skrobię ziemniaczaną. Ale to nie wszystko – naleśniki w trakcie smażenia przykryj zwilżoną wcześniej wodą przykrywką. Smaż tak przez 2-3 minuty, na średniej temperaturze.

To mało znany sposób, ale jest bardzo skuteczny. Zapobiega wysuszeniu i sprawia, że ich smak jest przepyszny. Dzięki tym dwóm prostym składnikom naleśniki będą bardzo elastyczne, gładkie i pyszne w smaku.


» Najlepszy przepis na naleśniki «


Składniki:

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka cukru

– 2 szklanki mąki i mleka

– 4 jajka

– 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

– 1 szklanka gorącej wody

– szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, a następnie dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj mleko i olej ciągle mieszając. Zalej skrobię ziemniaczaną wrzącą wodą i energicznie mieszaj, a następnie dodaj do masy jajecznej. Wszystko mieszaj oraz zacznij dodawać porcjami mąkę pszenną i kontynuuj mieszanie. Smaż przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną tłuszczu – przykryj przykrywką zwilżoną wcześniej wodą. I gotowe!


Idealne naleśniki wskazówki i porady



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

naleśniki nie odchodzą od patelni

Wiele osób popełnia błędy, które powodują, że naleśniki nie wychodzą. Poznaj kilka wskazówek, których warto przestrzegać.

⇒ Temperatura patelni – nie można doprowadzić do jej zadymienia, bo wtedy naleśniki będą się rwać, a wtedy z pewnością nie zachwycą smakiem, ani wyglądem. Musi być też natłuszczona, ale nie przesadź z olejem, by naleśnik nie był w nim zanurzony – wystarczą 2-3 kropelki oleju.

⇒ Konsystencja ciasta – nie może być za rzadkie, jeśli jest zbyt dużo wody i jajek, ciasto będzie się rwać. Duża ilość jajek sprawia też, że naleśniki robią się ciężkie i zbite. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej, ale lejącej się śmietany.

⇒ Mieszanie ciasta – lepiej mieszać ciasto na naleśniki trzepaczką, by go nadmiernie nie napowietrzyć.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

⇒ Nie przewracaj ponownie naleśnika na stronę, która była już wysmażona – to spowoduje, że będzie twardy, suchy i niesmaczny.


Jak dłużej zachować świeżość naleśników? Wystarczy, że po usmażeniu przykryjesz je pokrywką lub talerzem. Wtedy pozostaną wilgotne i smaczne. Pamiętaj, że zazwyczaj pierwszy naleśnik nie wychodzi idealnie, dlatego nie zrażaj się tym! To zupełnie naturalne! Następne porcje naleśników z pewnością będą udane.


 

Podziel się: