Naleśniki przywierają do patelni podczas smażenia? Jest na to kilka sposobów

Pixabay.com

Naleśniki to jeden z najpopularniejszych pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Niektórzy jednak mają problem z ich przywieraniem do patelni, ale jest na to kilka ciekawych sposobów.

REKLAMA

Największą zaletą naleśników jest fakt, że można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Uniwersalność tego dania sprawia, że uwielbiają je tak samo dorośli, jak i dzieci.

Choć proces przyrządzania naleśników nie wydaje się być szczególnie skomplikowany, niektórzy mogą mieć problem z notorycznym przywieraniem do patelni. Okazuje się, że w prosty sposób możemy temu zapobiec.

REKLAMA

Aby uniknąć przywierania, wystarczy posypać gorącą patelnię solą. Kiedy kryształki przestaną podskakiwać, następnie wystarczy przetrzeć powierzchnię patelni ręcznikiem papierowym i posmarować skórką słoniny.

Drugi sposób jest łatwiejszy i polega na dodaniu do masy naleśnikowej oliwy lub oleju. W ten sposób nie musimy już wylewać tłuszczu bezpośrednio na patelnię, co w przypadku nierozgrzanej temperatury również może wpłynąć na przywieranie naleśników.

REKLAMA

Podziel się: