Niezwykły przepis na Guacamole. Przyrządzisz go w niecałe 10 minut!

guacamole

REKLAMA

Guacamole znali już Aztekowie i spożywali oni pyszną pastę, wskazując, że awokado to skarbnica zdrowia oraz wigoru. To fundament kuchni meksykańskiej, który stał się dobrem dla całego człowieczeństwa.

Prezentujemy klasyczny przepis na guacamole, którego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut.

Składniki:
2 dojrzałe awokado
pół cebuli, drobno posiekanej
pół szklanki posiekanej kolendry
1 papryczki jalapeño, drobno pokrojonej
sól
2 łyżki soku z limonki
czarny pieprz

REKLAMA

Wykonanie:
Posiekaj jalapeño i cebulę, po czym wrzuć je do miski. Dodaj pół łyżeczki soli oraz 1⁄4 łyżeczki pieprzu. Całość przemieszaj widelcem i odrobinę zmiażdż składniki. Następnie obierz i przekrój na pół awokado. Rozgnieć je za pomocą widelca i skrop sokiem z limonki. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Skosztuj i opcjonalnie dopraw. Pestki z awokado nie wyrzucaj, tylko włóż ją do miski. To sprawi, że masa nie ściemnieje. Guacamole okryj folią i umieść w lodówce.

Inne pomysły na guacamole

Ananas i czarna fasola
Do standardowego guacamole dorzuć pół szklanki drobno pokrojonego ananasa (może być odsączony owoc z puszki) oraz pół szklanki odcedzonej i przepłukanej fasoli. Składniki rozgnieć podstawą widelca.

REKLAMA

Cebula marynowana
Pokrój w piórka niewielką czerwoną cebulę. Przełóż warzywo do miski, dodaj do niej szczyptę soli, 2 łyżki czerwonego octu winnego i trochę pieprzu. Odłóż na 15 minut, ale co pewien czas przemieszaj. Posyp cebulą wierzch guacamole.

Grillowane papryki
Przygotuj 2 papryki (jedną serrano, a druga jalapeño), zgrilluj warzywa. Gdy zrobią się zupełnie ciemne z obydwu stron, ostudź je, a później drobno pokrój (rozważ, czy chcesz zachować wszystkie pestki, czy jedynie połowę z nich). Dorzuć papryczki do tradycyjnego guacamole i wymieszaj.

Sezam i sos sojowy
Przyrządzając tradycyjne guacamole, zamiast zwykłej cebuli użyj 4 dymek. Drobno je pokrój (zarówno zielone, jak i białe części), a potem dodaj do pasty wraz z 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodaj też 2 łyżeczki sosu sojowego. Wierzch posyp ziarenkami czarnego sezamu.

Podziel się: