jajecznica po irańsku
fot. screen Youtube / Ronny Lindner

Ewidentnie najpopularniejsza jajecznica to ta przygotowana z cebulką i szynką lub boczkiem. A czy próbowaliście jajecznicy na słodko? Może brzmi to zaskakująco, ale smakuje naprawdę wybitnie. Dziś zamiast dania na słono proponujemy wam oryginalną jajecznicę po irańsku z dodatkiem słodkiego składnika w postaci daktyli.

Jajecznica jest jedną z najszybszych potraw, jakie można zrobić na śniadanie. Nie dość, że jest bardzo zdrowa i pożywna, to ma ogromną przewagę nad kanapkami – syci na dłużej i rozgrzewa. Można ją przyrządzać na wiele ciekawych sposobów i dodawać rozmaite składniki np. cebulę czy wędlinę. Chętnie spożywana jest też z papryką lub pomidorami. My namawiamy do wypróbowania przepisu na jajecznicę po irańsku z daktylami. Daktyle są bardzo popularne w kuchni arabskiej. Zawierają sporo cukru i korzystnego błonnika, dlatego po potrawę z ich dodatkiem warto sięgnąć np. po porannych ćwiczeniach. Taka jajecznica zregeneruje ciało i zapewni energię na cały dzień.

Jajecznica po irańsku z daktylami – przepis

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
łyżeczka masła
2 daktyle
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy odrobinę soli i lekko mieszamy. Daktyle obieramy ze skórki i kroimy w cienkie, małe plastry. Na patelni rozpuszczamy masło i po chwili wlewamy rozmieszane jajka, dorzucamy daktyle. Lekko mieszamy i smażymy, tak jak lubimy. Do jajecznicy możemy dodać np. chleb lub kanapkę z żółtym serem. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę