Katarzyna Sienkiewicz i tarta z gruszkami
fot. Facebook / Katarzyna Sienkiewicz / screen Youtube / Entertaining With Beth

Wytrawna tarta z gruszkami jest prosta i nieziemsko smaczna. Agnieszka Sienkiewicz podzieliła się swoją recepturą na ten smakołyk. Nie musisz ugniatać ciasta, do zrobienia tarty użyj gotowego ciasta francuskiego. Specjał z dodatkiem sezonowych owoców, gorgonzoli i orzechów włoskich rozpływa się w ustach i sprawdzi się fantastycznie na obiad czy kolację.

Bazą wytrawnych tart jest zazwyczaj ciasto kruche, które należy dość długo zagniatać, aby było odpowiednio delikatne i sprężyste. Znana aktorka lubi proste rozwiązania i do przygotowania potrawy wykorzystuje gotowe ciasto francuskie.

Tarta z owocami na takim cieście to rewelacyjne danie na szybko. Jest pyszna i bardzo aromatyczna, a przy tym syci na długo. Sienkiewicz wzbogaca specjał o wyrazisty w smaku ser gorgonzola i orzechy włoskie, które wybitnie komponują się z gruszkami i pozostałymi składnikami. Zwieńczenie tarty stanowi kremowy sos zrobiony z serka mascarpone, jajek i kwaśnej śmietany. Z kolei suszony tymianek podkreśla smak i zapach całego dania. Tarta piecze się przez bardzo krótki czas – po kilkunastu minutach spędzonych w piekarniku, jest już gotowa.

Tarta z gruszkami – przepis Agnieszki Sienkiewicz

Składniki:
3 średnie gruszki
opakowanie ciasta francuskiego
suszony tymianek
garść orzechów włoskich
ser gorgonzola
oliwa do wysmarowania formy i skropienia tarty

Składniki na sos:
2 łyżki mascarpone
3 jajka
pieprz, sól
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C z opcją grzania góra-dół. Ciasto francuskie umieszczamy równomiernie na wysmarowanej oliwą formie do tarty i pieczemy, aż się zrumieni. W międzyczasie zabieramy się za krojenie sera. Gruszki kroimy w plasterki i przyrządzamy sos: śmietanę łączymy z jajkami i serkiem mascarpone, dodajemy pieprz i sól. Na podpieczony spód wykładamy plastry owoców, posypujemy gorgonzolą, orzechami włoskimi i polewamy przyrządzonym sosem. Tartę posypujemy jeszcze suszonym tymiankiem i lekko skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż sos całkowicie się zetnie, a powierzchnia będzie pięknie przyrumieniona. Smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę