fasolka po bretońsku
fot. screen Youtube / TalerzPokus

Chcesz przygotować popisowe, pełne aromatu i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Sprawdź zupełnie nowy wariant fasolki po bretońsku. W odświeżonym przepisie wzbogacimy potrawę o goździki, dzięki czemu fasolka stanie się niebywale aromatyczna. Koniecznie wypróbuj tę oryginalną kombinację smakową.

Fasola zawiera dużo białka, dlatego syci na długo. Można z jej dodatkiem przygotować pyszną zupę, pastę kanapkową oraz cenioną przez wielu fanatyków jedzenia fasolkę po bretońsku. Dziś zachęcamy was do zrobienia tej ostatniej potrawy. Warto ją wzbogacić o goździki.

Przepis na fasolkę po bretońsku z dodatkiem goździków

Składniki:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g suchej białej fasoli
1 większa marchewka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 średnia cebula
100 g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
sól i pieprz w ilości do smaku
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
2 goździki

Sposób przygotowania:
Fasolę opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin. Moczenie sprawi, że warzywo będzie lżej strawne. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż, aż się zeszkli. Marchewkę po umyciu obierz. Z namoczonej fasoli odlej płyn i zalej ją świeżą wodą. Potem dodaj do niej cebulę i marchew. Wrzuć goździki, listki laurowe i trochę soli. Potrawę w garnku doprowadź do wrzenia, delikatnie uchyl pokrywkę i gotuj całość przez 20 min. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj, odłóż na moment. Boczek zrumień na suchej patelni, przełóż go do fasoli. Dodaj czosnek oraz koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze przez 20 minut. Dorzuć majeranek i pomidory z puszki. Podgrzewaj jeszcze przez ok. 15 min, dopraw pieprzem i solą. Danie podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę