Pączkowe babeczki – takich jeszcze nie jadłeś. Są puszyste i przepyszne!

Pączkowe babeczki

Pączkowe babeczki to wyśmienite połączenia ciasta na pączki i pieczonych babeczek. Wychodzą tak puszyste i smaczne, że warto je wypróbować. Poznaj przepis.

REKLAMA

Każdy choć raz robił klasyczne babeczki, ale mało kto słyszał o ich pączkowym wydaniu. Ta wersja babeczek przypadnie do gustu każdemu – a zwłaszcza smakoszom pączków. Są smaczniejsze od tradycyjnych babeczek, bardziej puszyste, mięciutkie i lekkie.

Pączkowe babeczki – tak pyszne, że musisz ich wypróbować

Składniki:

» 500 g mąki
» pół szklanki cukru
» 250 ml mleka
» 25 g drożdży świeżych
» 1 jajko
» 3 żółtka
» kilka kropel soku z cytryny
» 50 g masła
» szczypta soli
» do nadzienia: marmolada, nutella, owoce – dowolny wybór

REKLAMA

Przygotowanie:

Wszystkie składniki odmierz i przygotuj w oddzielnych naczyniach. Do miski wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i dodaj  ciepłe mleko, następnie wymieszaj i dodaj3 łyżki mąki. Wymieszaj dobrze i odstaw zaczyn na 10 minut.

Po tym czasie dodaj do wyrośniętego zaczynu resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę soli, żółtka oraz jedno jajko. Podczas wyrabiania wlewaj stopniowo roztopione masło. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 15 minut. Ciasto na pączkowe babeczki jest klejące, ale wychodzą obłędnie puszyste – nie dodawaj do nich większej ilości mąki. 

REKLAMA

Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia objętości na godzinę. Przygotuj foremki do babeczek i wyłóż je papierowymi kokilkami. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż na kuchenny blat i porcjuj łyżką. Delikatnie spłaszcz każdy kawałek i dodaj na środku małą porcję owoców, np. borówek, albo porcję nutelli lub marmolady, następnie zawiń je dobrze, by nadzienie nie wypłynęło.

Układaj je w kokilach, a potem odstaw na 10-15 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz pączkowe babeczki przez 15-20 minut do zarumienienia.

Podziel się: