Paluszki rybne domowej roboty. Znacznie lepsze niż ze sklepu!

Fot. Pixabay.com

Paluszki rybne są znakomitą propozycją na szybki, pyszny i pożywny obiad. Samodzielne przyrządzenie takich paluszków jest znacznie zdrowsze. Jak to zrobić?

REKLAMA

Kupowane paluszki rybne niekiedy nie odznaczają się najwyższym poziomem jakości. Warto z tego powodu samodzielnie je przygotować. Poniższy przepis zdecydowanie w tym pomoże!

Składniki:

REKLAMA

500 g dorsza świeżego
1 łyżka mąki
1 jajko
pół pęczka szczypiorku
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 kajzerki
olej do smażenia
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Rybę mielimy w maszynce, a bułkę moczymy w 1/3 szklanki mleka i wyciskamy do sucha. Rybę solimy i pieprzymy, a następnie ją siekamy i dodajemy szczypiorek. Z ryby formujemy kulki i obtaczamy w zmiażdżonych płatkach kukurydzianych.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paluszki na złocisty kolor z obu stron. Olej nie może być zbyt zimny, ponieważ paluszki zaczną go ,,pić”. Po smażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podziel się: