Paluszki rybne domowej roboty. Znacznie lepsze niż ze sklepu!

Fot. Pixabay.com

Paluszki rybne są znakomitą propozycją na szybki, pyszny i pożywny obiad. Samodzielne przyrządzenie takich paluszków jest znacznie zdrowsze. Jak to zrobić?

REKLAMA

Kupowane paluszki rybne niekiedy nie odznaczają się najwyższym poziomem jakości. Warto z tego powodu samodzielnie je przygotować. Poniższy przepis zdecydowanie w tym pomoże!

Składniki:

REKLAMA

500 g dorsza świeżego
1 łyżka mąki
1 jajko
pół pęczka szczypiorku
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 kajzerki
olej do smażenia
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę mielimy w maszynce, a bułkę moczymy w 1/3 szklanki mleka i wyciskamy do sucha. Rybę solimy i pieprzymy, a następnie ją siekamy i dodajemy szczypiorek. Z ryby formujemy kulki i obtaczamy w zmiażdżonych płatkach kukurydzianych.

REKLAMA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paluszki na złocisty kolor z obu stron. Olej nie może być zbyt zimny, ponieważ paluszki zaczną go ,,pić”. Po smażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Spraw, by powstawało więcej takich artykułów!

Podziękuj za artykuł

Udostępnij: