Pasta twarogowo-jajeczna
fot. Pixabay

Twaróg to zdrowy i smaczny produkt, który można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Często dodając do niego zaledwie kilka składników, możemy stworzyć wyjątkowe, zaskakujące smakiem danie. Biały ser znakomicie sprawdzi się zarówno w odsłonie wytrawnej, jak i słodkiej. Przyrządzimy dzięki niemu pyszny farsz do pierogów, pasty na kanapki czy naleśniki.

Sam twaróg z dodatkiem świeżych warzyw możemy zjeść na drugie śniadanie – będzie to zdrowa i szybka przekąska. Zaletą twarogu jest łatwość jego obróbki. Z kolei konsystencja sera zależy od zawartości w nim tłuszczu. Tłuste twarogi dobrze sprawdzą się w sernikach czy wilgotnych muffinach, a chudsze – w fit deserach lub jako lekka przekąska.

Patent na szybkie śniadanie
O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie trzeba nikomu mówić. Jednak wiele osób, zawsze rano stawia sobie pytanie: pospać dziesięć minut dłużej czy przygotować smaczne śniadanie? Wyśmienita pasta twarogowo-jajeczna rozwiązuje ten problem.

Przepis na pastę twarogowo-jajeczną z warzywami

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
125 g twarogu półtłustego
5 rzodkiewek
1 ogórek gruntowy
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu
2 łyżki pokrojonego szczypioru

Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka ostudź, obierz i zetrzyj na tarce większych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka bardzo drobno posiekaj. Rozgnieć biały ser widelcem. Połącz wszystkie składniki w miseczce, dodaj szczypiorek, pieprz, sól oraz jogurt, na końcu całość wymieszaj.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna