Pęknięcie żołądka

Ludzki żołądek zdoła naturalnie pomieścić od 1 do 1,5 litra pokarmu i płynów. Gdy taka ilość treści wypełni żołądek, zazwyczaj odczuwamy dyskomfort. Wyzwalają się mechanizmy biologiczne, które wysyłają sygnał o tym, abyśmy skończyli już jeść. Tymczasem żołądek jest bardzo elastyczny i może się rozciągać, a więc przyjmować o wiele większe porcje jedzenia. Jednak w którym momencie można przekroczyć limit? Wygląda na to, że przy spożyciu około 4-5 litrów pożywienia, może mieć nastąpić u człowieka pęknięcie żołądka.

Specjalista z Indiana University School of Medicine podkreśla, że ściana żołądka może jak najbardziej pęknąć, jeżeli zjemy zbyt dużo, aczkolwiek zdarza się to naprawdę rzadko. Pęknięcie żołądka nie nastąpi tuż po spożyciu sporego obiadu, ale bez wątpienia spowoduje znaczną dolegliwość.

Jak następuje pęknięcie żołądka?

O perforacji żołądkowo-jelitowej, czyli rozerwaniu żołądka mówimy wtedy, gdy w ścianie żołądka wytworzy się szczelina. Typowym objawem takiego zdarzenia są mdłości. Jeśli znaczna ilość pożywienia zostanie wydalona w formie wymiotów, to zapewne nic się nie stanie.

W innym razie napór w żołądku może być tak istotny, że jego ściany w końcu pękną. Wtedy treść z żołądka przemieści się do jamy brzusznej, co wywoła przykry ból i infekcję. W takiej sytuacji niezbędna jest ingerencja lekarska (chirurgiczna).

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna