Obiady „jednogarnkowe” mają mnóstwo zalet. Zrobisz je błyskawicznie, a po uczcie nie ma prawie nic do sprzątania. Oprócz sztućców i naczynia, w którym danie było przyrządzane. Poznaj przepis na ekonomiczną i szybką potrawę z ziemniaków i kurczaka. Rewelacyjnie smakuje i jest łatwa w przygotowaniu.
W obecnym świecie cenimy każdą minutę, szczególnie jeśli przyrządzamy obiady. Dlatego receptury, które pozwalają na szybkie podanie sycącego i pysznego posiłku, mają najwięcej miłośników. Poznaj jeden z takich przepisów. Ziemniaki zapiekane z udkami kurczaka to prostota, elegancja i bogactwo smaku w jednym. Zachwyci wszystkich twoich domowników. Ta potrawa świetnie wpisuje się w kanony kuchni polskiej.
Ziemniaki są w naszym kraju bardzo popularnym składnikiem i typowy obiad składa się właśnie z nich. Są tanie, smaczne i sycące. Dobrze komponują się z mięsem. Dziś zostaną połączone z udkami kurczaka. Te z reguły smażymy na patelni, ale od czasu do czasu warto podać je w inny sposób. Mięso będzie równie smaczne i mniej pracochłonne, gdy je upieczesz. Warto je doprawić aromatycznymi przyprawami. Słodka papryka, czarny pieprz, sól i rozmaryn wzbogacą smak całego dania.
Przepis na kurczaka z ziemniakami
Składniki:
● kilka ziemniaków,
● 500 g udek kurczaka,
● oliwa,
● czerwona słodka papryka w proszku,
● rozmaryn,
● pieprz i sól.
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, kroimy w plasterki lub na mniejsze kawałki podobnej wielkości (równomiernie się upieką). Na dnie formy żaroodpornej umieszczamy pokrojone warzywa, posypujemy je solą i pieprzem.
Myjemy mięso z kurczaka i układamy na kartoflach. Smarujemy udka oliwą i przyprawiamy sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. Oprószamy składniki rozmarynem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 30 minut. Wyjmujemy danie i podajemy na obiad w towarzystwie ulubionej surówki, np. z kapusty pekińskiej.