ciasto bez pieczenia afrodyta
fot. screen Youtube / Słodki Blog

,,Afrodyta” – już sama nazwa tego ciasta świadczy o jego przebojowości. Jest lekkie i smaczne, ma też wyjątkowy cytrynowy zapach. Nie ma lepszego dodatku do popołudniowej kawy. Ten wspaniały deser bez pieczenia przyrządzisz w pół godziny.

Ciasto Afrodyta jest idealne na każdą okazję – sprawdzi się na niedzielne południe lub spotkania rodzinne. Jego bazą są biszkopty. I, co także istotne, czas wykonania takich ciast bez pieczenia jest bardzo krótki. Wyśmienity deser powstaje ekspresowo.

Przepis na ciasto bez pieczenia ,,Afrodyta”

Składniki:
250 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki konfitury brzoskwiniowej
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
około 20 biszkoptów
1 łyżka cukru
250 g serka mascarpone
50 g wiórków kokosowych
30 g masła
poncz do biszkoptów: mieszanka wody i cukru oraz soku z cytryny

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy, aby wystygła. Dno formy do pieczenia (wymiary 20 x 20 cm wykładamy biszkoptami, które następnie polewamy ponczem. Mascarpone przekładamy do naczynia, dodajemy do niego 1 łyżkę cukru pudru, potem mieszamy trzepaczką. Powoli przekładamy ostudzoną galaretkę cytrynową, nie przerywając ucierania. Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Łączymy obydwie masy, lekko mieszamy i przelewamy na ciasteczka w formie. Wszystko wyrównujemy.

Teraz układamy następną warstwę biszkoptów. Skrapiamy je ponczem, przykrywamy całość folią i wkładamy do chłodziarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego łyżkę cukru i wiórki kokosowe, smażymy do momentu, aż składniki się zezłocą, na końcu odstawiamy do wystudzenia.

Wyciągamy deser z lodówki. Smarujemy go konfiturą brzoskwiniową, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi z patelni. Ciasto przykrywamy i ponownie umieszczamy w chłodziarce, najlepiej na całą noc.


Obserwuj nas w Wiadomościach Google i bądź na bieżąco!