Prosty przepis na kultowe gnocchi, czyli pyszne włoskie kluski

Pixabay.com

Gnocchi są włoską wersją popularnych w Polsce kopytek. Ich przygotowanie nie powinno przysporzyć nikomu żadnego problemu, jeśli tylko skorzysta z poniższej receptury.

   

Składniki:

kilogram ziemniaków
szklanka mąki
jedno jajko
sól
pieprz

   

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Potem je odcedzamy, przeciskamy przez tłuczek do ziemniaków i studzimy. Potem dodajemy do nich mąkę, sól, pieprz i jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę i formujemy wałek, po czym kroimy w poprzez na małe grudki.

   

W powstałych kawałkach robimy wgłębienia przy uzyciu widelca. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momenty, aż wypłyną. Potem odstawiamy do ostygnięcia.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę