Prosty tort truskawkowy bez pieczenia. Idealny na każdą okazję
Tort jest jednym z niezbędnych elementów każdej imprezy urodzinowej czy rodzinnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również na inne okazje. Poniższy przepis pozwala przygotować go bez pieczenia.
REKLAMA
Składniki na spód i wierzch:
około 300g podłużnych biszkoptów
około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona)
40-50ml wody
Składniki na środek:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
300g naturalnego jogurtu
23g żelatyny + 200ml wody
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu)
REKLAMA
Dodatkowe składniki:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek
Sposób przygotowania:
Blachę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkopty. Składniki do nasączenia mieszamy i połową sączymy biszkopty w blaszce. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą,. Odstawiamy na 15 minut. Potem miksujemy na mus 350 g truskawek. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Odstawiamy.
REKLAMA
Do suchej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i ubijamy. Dodajemy jogurt i mieszamy szpatułką. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1/3 musu truskawkowego, mieszamy, a pozostały mus wlewamy do kremu. Dodajemy rozmieszaną żelatynę z musek truskawkowym i znowu dokładnie mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Gdy krem zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na biszkopty. Na wierzchu układamy przepołowione truskawki i zalewamy je resztą kremu. Na kremie ciasno układamy biszkopty i nasączamy pozostałym ponczem. Tort wstawiamy do lodówki na noc. Do wykończenia używamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem, fixem i ekstratem waniliowym.