YouTube | 조꽁드Joconde’s baking

Tort jest jednym z niezbędnych elementów każdej imprezy urodzinowej czy rodzinnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również na inne okazje. Poniższy przepis pozwala przygotować go bez pieczenia.

 

Składniki na spód i wierzch:

około 300g podłużnych biszkoptów
około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona)
40-50ml wody

Składniki na środek:

400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
300g naturalnego jogurtu
23g żelatyny + 200ml wody
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu)

   

Dodatkowe składniki:

300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek

Sposób przygotowania:

Blachę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkopty. Składniki do nasączenia mieszamy i połową sączymy biszkopty w blaszce. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą,. Odstawiamy na 15 minut. Potem miksujemy na mus 350 g truskawek. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Odstawiamy.

   

Do suchej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i ubijamy. Dodajemy jogurt i mieszamy szpatułką. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1/3 musu truskawkowego, mieszamy, a pozostały mus wlewamy do kremu. Dodajemy rozmieszaną żelatynę z musek truskawkowym i znowu dokładnie mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Gdy krem zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na biszkopty. Na wierzchu układamy przepołowione truskawki i zalewamy je resztą kremu. Na kremie ciasno układamy biszkopty i nasączamy pozostałym ponczem. Tort wstawiamy do lodówki na noc. Do wykończenia używamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem, fixem i ekstratem waniliowym.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę