Przed czy po zalaniu wrzątkiem? Sekret słodzenia herbaty

Pixabay.com

Herbata jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Występuje wiele jej rodzajów, a każda z nich jest przyrządzana na różne sposoby. Jak jednak to zrobić, aby wydobyć jak najlepszy aromat?

REKLAMA

Herbata jest zdecydowanym liderem wśród napojów, które potrafią rozgrzać podczas zimnych, jesiennych wieczorów. Niektórzy dodają do niej miodu i cytryny, dzięki czemu ma również właściwości lecznicze.

Wiele osób również wzbogaca smak herbaty, dodając do niej cukru. Liczba łyżeczek tego słodziku jest uzależniona od naszych preferencji i tego, jak bardzo chcemy wyczuć słodki smak.

REKLAMA

Cukier naturalnie wpływa na zwiększenie gęstości wody, dlatego w przypadku herbaty może to doprowadzić do gorszenia się jej zaparzenia. To z kolei przekłada się na smak, właściwości i aromat.

Zanim więc postanowimy posłodzić herbatę, najpierw musimy ją porządnie zaparzyć. Warto jednak pamiętać, że napój ten nie lubi wrzątku. Herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza.

REKLAMA

Podziel się: