Przepis na obłędnie maślane herbatniki. Te sklepowe im nie dorównają

herbatniki
fot. Pexels / Karol D

Herbatniki maślane to doskonała przekąska do herbaty lub kawy albo wyśmienita baza do wielu ciast i deserów. Kruche ciasteczka bez problemu wykonasz samodzielnie w domu, a produkty do ich przygotowania kupisz w każdym sklepie. Wypróbuj poniższą recepturę i rozkoszuj się aromatycznymi i pysznymi wypiekami już dziś.

REKLAMA

Bez tych maślanych ciasteczek nie zrobisz między innymi smacznego ciasta bez pieczenia LION. Przepis na ten bajeczny desery znajdziesz na naszej stronie. Chrupiące maślane ciasteczka z poniższego przepisu możesz także zjeść solo np. z dodatkiem mleka lub czekolady na gorąco. Skuś się na ten znakomity przysmak, a już nigdy nie kupisz gotowca ze sklepu.

Herbatniki maślane – przepis

Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
100 ml śmietany kremówki 36%

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Masło rozgrzej do temperatury pokojowej. Składniki umieść w misce, posiekaj je nożem i wymieszaj. Gdy wszystko dobrze się połączy i otrzymasz gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż do chłodziarki na godzinę. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Ze schłodzonego ciasta odrywaj porcje, na potem rozwałkuj je na grubość 2-3 mm, w razie potrzeby podsypuj mąką. Z tak przyrządzonych placków możesz już wykrawać ciastka. Wykładaj je na papier do pieczenia, zachowując nieduże przerwy. Piecz herbatniki przez ok. 12 minut, ich brzegi powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu powinny wystygnąć na kratce. Przełóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj najwyżej 7 dni.

Wskazówka:
Jeśli z jakiegoś powodu nie będziesz mógł upiec herbatników „od ręki”, ciasto włóż do zamrażarki lub przechowuj w lodówce kilka dni.

REKLAMA

Podziel się: