Puszyste naleśniki amerykańskie

Puszyste naleśniki amerykańskie to idealny pomysł na deser czy drugie śniadanie. Smakują rewelacyjnie, kiedy dodasz do nich jeden znany każdemu składnik. Przepis.

Naleśniki klasyczne zazwyczaj są bardzo cienkie i chrupiące, natomiast te w wersji amerykańskiej są lekkie i bardzo puszyste. Smakują obłędnie z syropem klonowym, owocami czy bitą śmietaną. Aby były przepyszne w smaku warto dodać 1 składnik, który na pewno każdy ma w swojej kuchni. Poznaj przepis i wypróbuj.

Puszyste naleśniki amerykańskie – z tym dodatkiem smakują obłędnie

Dodaj do ciasta maślankę – dzięki temu będą miały piękny aromat, bardziej wyrazisty smak. W dodatku będą puszyste i nie porwą się na patelni. Poznaj przepis.

Składniki:

» 2 szklanki mąki
» 2 szklanki maślanki
» pół łyżeczki sody
» 2 łyżki cukru
» 1/4 łyżeczki soli
» 2 jajka
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka aromatu waniliowego
» 2 jajka
» 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj od razu maślankę, jajka, aromat waniliowy, rozpuszczone masło i od razu wszystko zmiksuj na gładką masę.

Odstaw ciasto na 15-20 minut, by odpoczęło. Patelnię dobrze rozgrzej (bez tłuszczu), a następnie nakładaj porcję naleśników i smaż przez około 3-5 minut, aż pojawią się bąbelki. Wtedy odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-5 minut.

Gotowe, puszyste naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, owocami, czekoladą, bitą śmietaną. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę