REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPuszyste, waniliowe ciasto drożdżowe. Wypiek, który pokocha cała rodzina

Puszyste, waniliowe ciasto drożdżowe. Wypiek, który pokocha cała rodzina

waniliowe ciasto drożdżowe
fot. Pixabay

Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego do zjedzenia. Dziś zachęcamy was do zrobienia lekkiego, waniliowego ciasta drożdżowego. Deser zachwyci was swoją miękkością, puszystością i wilgotnością, czyli dokładnie tym, co każdy chce uzyskać w wypiekach. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale możecie wzbogacić je o ulubione owoce. Bezkonkurencyjnym dodatkiem to tego przysmaku jest szklanka zimnego mleka.

REKLAMA

Przepisów na ciasto drożdżowe jest całe mnóstwo. Oczywiście podstawowymi składnikami są zawsze drożdże i mąka, a także cukier i jajka. Na końcowy smak, wygląd i konsystencję ciasta wpływa to, jakich proporcji tych składników użyjemy oraz jakie będą następne kroki przyrządzania ciasta.

Waniliowe ciasto drożdżowe – przepis

Składniki:
1 jajko
45 dag mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki oleju
4 dag drożdży
1 cukier wanilinowy
10 dag cukru
2 żółtka
na kruszonkę:
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
5 dag masła

Sposób przygotowania:
W letnim mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, mieszamy. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł wyrosnąć. Jajko i żółtka miksujemy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy ubite jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Do dobrze połączonych składników wlewamy stopniowo olej i ponownie wyrabiamy przez ok.10 minut – ciasto powinno być miękkie i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy z niego kulę, podsypujemy ją mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. godzinę, aby zwiększyło objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, przekładamy je do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia, okrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę dobrze łączymy, a potem posypujemy nią ciasto. Wkładamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 50 minut.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA