Pyszne kluski francuskie do rosołu. Są lepsze niż makaron
Pyszne kluski francuskie do rosołu zachwycą smakiem każdego, kto ich wypróbuje choć raz. To świetna alternatywa dla klasycznego makaronu czy też ziemniaków.
REKLAMA
Rosół to jedno z najpopularniejszych zup. Równie ważne jak sam bulion są także dodatki do niego. Zamiast makaronu przygotuj pyszne kluski francuskie, które idealnie pasują do rosołu i są świetnym zamiennikiem.
Pyszne kluski francuskie do rosołu. Przepis
Kluski francuskie zyskały popularność we Francji. Przygotowywane z mąki, wody, jaj i soli, ale dodaje się też do nich mleko, co sprawia, że są one bardziej delikatne i miękkie niż zwykły makaron.
Kluski francuskie – przepis
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 3 jajka
» 1 łyżeczka soli
» 100 ml wody
» 100 ml mleka
» masło
REKLAMA
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, następnie dodaj jajka, wodę, mleko i wymieszaj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Rozgrzej dużą ilość posolonej wody w większym garnku. Formuj niewielkie kluseczki z masy, a potem wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie i lekko napowietrzone. Gotowe kluseczki możesz dodawać wprost do rosołu, a przed podaniem dodaj kawałek masła, aby nadać im lepszego smaku i zapobiec ich klejeniu się.
REKLAMA
I gotowe! Kluski francuskie to pyszna i prosta alternatywa dla zwykłego makaronu. Są niezwykle delikatna, a ich miękka struktura sprawia, że są one bardziej smaczne od zwykłego makaronu.