Pyszny, azjatycki hot-dog w zdrowej odsłonie. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Fot. Pixabay.com

Na popularnym profilu na Instagramie ,,Niekoniecznie Dietetycznie” pojawił się przepis na dietetycznego hot-doga w azjatyckiej wersji, który momentalnie spodobał się olbrzymiej liczbie internautów. Co jest w nim takiego niezwykłego?

REKLAMA

Autorka profilu zaznaczyła w poście, że to nie ona jest pomysłodawcą przepisu, a ekspertka od zdrowej żywności Kinga Syposz. Pomysł na to danie ma na celu jego odczarowanie i pokazanie, że wcale nie musi być kojarzone tylko i wyłącznie ze zbyt dużą liczbą kalorii.

Składniki:

REKLAMA

1 bułeczka (może być klasyczna lub inna, jednak powinna mieć podłużny kształt)
1 parówka sojowa (bądź zwykła)
1 dowolna papryka lub kilka rodzajów pomieszanych papryk
1 łyżka oliwy
1/2 białej cebuli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki chilli (opcjonalnie, jeśli lubisz ostre smaki)
cebula dymka do posypania

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Cebulę kroimy w półplastry, a paprykę w cienkie paski, po czym wrzucamy je na rozgrzaną oliwę na patelni na około trzy minuty. Następnie dodajemy sos sojowy i przyprawy, po czym pieczemy do uzyskania miękkiej papryki (ok. 5 minut). Jeśli zajdzie potrzeba, warto dodać odrobinę wody. Na koniec delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Następnie gotujemy parówkę, a bułkę podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Bułkę kroimy na pół, nie przecinając jej do końca. Wkładamy do niej paprykę z cebulą, a potem parówkę i ser. Całość polewamy keczupem lub innym sosem i posypujemy cebulką dymką.

Podziel się: