Pexels.com

Sos karmelowy jest przepysznym sposobem na wzbogacenie lodów, gofrów lub innych słodkości. Przygotowując go według poniższego sposobu można być pewnym, że uzyskamy cudowną konsystencję.

Składniki:

200 g cukru pudru
90 g masła, pokrojonego, w temperaturze pokojowej
120 ml śmietanki kremówki, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Cukier puder podgrzewamy w rondlu na średnim ogniu. Mieszamy go przy użyciu gumowej łopatki. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy masło i czekamy aż się połączy. Potem przekładamy rondel na mniejszy ogień, gotujemy przez minutę i powoli dodajemy śmietankę. Mieszamy i znowu gotujemy przez minutę. Ściągamy z palnika i solimy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria