Pyszny i słodki sos karmelowy. Trudno mu się oprzeć!

Pexels.com

Sos karmelowy jest przepysznym sposobem na wzbogacenie lodów, gofrów lub innych słodkości. Przygotowując go według poniższego sposobu można być pewnym, że uzyskamy cudowną konsystencję.

   

Składniki:

200 g cukru pudru
90 g masła, pokrojonego, w temperaturze pokojowej
120 ml śmietanki kremówki, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli

   

Sposób przygotowania:

Cukier puder podgrzewamy w rondlu na średnim ogniu. Mieszamy go przy użyciu gumowej łopatki. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy masło i czekamy aż się połączy. Potem przekładamy rondel na mniejszy ogień, gotujemy przez minutę i powoli dodajemy śmietankę. Mieszamy i znowu gotujemy przez minutę. Ściągamy z palnika i solimy.

   
Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę