majonez Makłowicz
fot. Facebook / Robert Makłowicz / screen Youtube / Mashed

Święta Wielkanocne zapasem i na pewno nie obejdą się bez majonezu. To smakowity produkt, który przeważnie ląduje na jajkach oraz w sałatce jarzynowej. Jeden z największych autorytetów kulinarnych w Polsce – Robert Makłowicz wypowiedział się niedawno na temat tego popularnego białego sosu. Sprawdźcie, jaki majonez według niego jest najlepszy. Odpowiedź was zaskoczy.

Jaki jest idealny majonez według Makłowicza?

W sklepach znajdziemy majonezy różnych firm, jednak o miano tego najlepszego toczą od wielu lat majonez „Winiary” oraz „Kielecki”. Dla jednych ten pierwszy jest idealny, ponieważ jest delikatny i ma kremową konsystencję. Inni natomiast uważają, że lepszy jest produkt drugiego producenta, bo ma wyrazisty smak.

Robert Makłowicz w rozmowie z portalem Podróże Onet zapytany o to, który majonez jest jego zdaniem najlepszy, bez wahania odpowiedział:

„W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” – wyjaśnił Makłowicz.

Majonez według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:
1 łyżeczka octu winnego
2 żółtka
szczypta białego pieprzu
2 szklanki oleju
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą i nie zwarzą. Jajka starannie myjemy, skorupki sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek, te pierwsze przekładamy do naczynia, dodajemy biały pieprz, ocet i sól. Białka możemy zamrozić albo wykorzystać do przyrządzenia np. bezy. Składniki mieszamy mikserem lub za pomocą trzepaczki. Następnie nie przerywając miksowania, dolewamy cienkim strumieniem olej. Miksujemy, aż uzyskamy gęsty, biały krem.

Na naszej stronie znajdziecie też inne ciekawe przepisy Roberta Makłowicza. Sprawdźcie, jak zrobić paschę oraz mocno czekoladowe ciasto do kawy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę