Rolada biszkoptowa „Oczko” babci Heni. Tak pyszna, że mogę jeść ją codziennie

Rolada biszkoptowa "Oczko"
fot. screen Youtube | Henia Foks

Rolada biszkoptowa „Oczko”  to przepis babci Heni, która zachwyca swoimi przepisami na portalu YouTube. Smak tej rolady jest niesamowity. 

REKLAMA

Ta rolada biszkoptowa jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smakiem zachwycała się cała moja rodzina. Przepis pochodzi od babci Heni, która podzieliła się ze swoimi fanami tą przepyszną recepturą.

Rolada biszkoptowa „Oczko” – pyszne ciasto i niezwykle proste

Składniki:
» 6 jajek
» 6 łyżek mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 6 łyżek cukru
» 2 łyżki oleju
Krem:
» 200 g masła
» 1/2 szklanki cukru pudru
» 1/2 szklanki mleka
» 2 łyżki Nutelli
» 2 duże banany
» 1 szklanka mleka w proszku

Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę przez około 8-10 minut. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj, a następnie dodaj olej, proszek do pieczenia i mąkę. Przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem piecz około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zwiń ciasto w roladę razem z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

Krem: do miski z masłem wsyp cukier puder, a następnie ubijaj do białości. Dodaj mleko i mleko w proszku, a następnie zmiksuj. 1/3 porcji kremu połącz z kremem orzechowym i wymieszaj. Rozwiń wystudzoną roladę, następnie wyłóż kremem z nutellą. Połóż banany w całości, a potem wyłóż pozostały krem na resztę powierzchni rolady. Z pozostałości kremu możesz udekorować jej wierzch dowolnie – tak jak chcesz. Wstaw do lodówki i schłodź kilka godzin. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: