Różne sposoby na przyrządzenie zdrowej panierki

Pixabay.com

Panierka jest nieodzownym elementem schabowych lub różnych rodzajów ryb. Niestety tradycyjnie przyrządzana nie jest specjalnie zdrowa. Są na szczęście inne sposoby na przygotowanie zdrowszej chrupiącej skórki.

REKLAMA

Smażenie jest jedną z najszybszych metod przyrządzania różnego rodzaju potraw. Ma to jednak swoje wady – dania przygotowywane w taki sposób nie są zbyt łatwe w trawieniu, co nierzadko skutkuje bólami brzucha.

Przede wszystkim zamiast smażenia warto wybrać pieczenie. W takim przypadku dany produkt nie tylko nie wchłonie dodatkowego tłuszczu, ale dodatkowo znajdujący się wewnątrz tłuszcz naturalnie się wytopi.

REKLAMA

Jeśli natomiast chodzi o samą panierkę, z powodzeniem można użyć do tego celu na przykład mieszanki startego parmezanu i bułki tartej. Dodatkowo do takowej można dodać ulubione przyprawy, takie jak czosnek czy bazylia.

Jeszcze zdrowszy pomysł zakłada przyrządzenie panierki z chleba razowego lub grahamki. Wystarczy podsuszyć pieczywo w piekarniku, a następnie zetrzeć lub pokruszyć przy użyciu młotka kuchennego.

REKLAMA

Podziel się: