Sałatka rosyjska
flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 4.0

Sałatka rosyjska podobna jest do jarzynowej, ale jej składniki nieco się różnią. To idealny pomysł na dodatek do kanapek. Jest pyszna, prosta i szybka – poznaj przepis.

Sałatka rosyjska ma także inną nazwę – olivier. Jej wygląd i niektóre składniki przypominają naszą klasyczną wersję jarzynowej. Ale smak tej sałatki jest jednak zupełnie inny, bo ma w swoim składzie dodatek mięsny. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a w dodatku przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie. Poznaj przepis.

Sałatka rosyjska – przepis

Sałatka rosyjska
flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 4.0

Składniki:

» 3 ziemniaki
» 4 jajka
» 2 ogórki konserwowe
» marchew z groszkiem w słoiku
» 150 g szynki konserwowej
» sól i pieprz do smaku
» majonez + śmietana 18%

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i poczekaj, aż przestygną. Do miseczki wsyp marchewkę z groszkiem, następnie pokrój szynkę, ogórki, jajka i ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj kilka łyżek majonezu i śmietany, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem do smaku. I gotowe! Ta błyskawiczna sałatka sprawdzi się na każdą okazję, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę