Pixabay.com

W kuchni często decydujemy się na dozę spontaniczności, która jednak niekiedy nie daje nam oczekiwanych rezultatów. Jeśli jednak chcemy dać porwać się szaleństwu, warto pamiętać o kilku trikach, które ułatwią nam przygotowywanie różnych potraw.

Jeśli chcemy, aby przechowywany brązowy cukier był miękki i delikatnie wilgotny, warto do cukierniczki dorzucić kawałek jabłka lub chleba. To samo możemy dodać na przykład do pojemnika z ciasteczkami, aby zachowały świeżość i odpowiednią miękkość.

Aby żółty ser nie zrobił się w lodówce zbyt twardy, warto posmarować jego rogi odrobiną masła lub margaryny. Jeżeli natomiast chcemy go przechowywać w zamrażalniku, powinien on być ciasno zawinięty w folię.

Jeżeli nie wiemy, jak rozróżnić popsute jajko od świeżego, warto do tego celu użyć szklankę z wodą. Jeśli po zanurzeniu jajko opadnie na dno, to oznacza, że jest świeże. Popsute wypłyną na wierzch.

W celu zachowania odpowiedniej świeżości warzyw, na dnie pojemnika w lodówce możemy położyć ręcznik papierowy lub gazetę. Wchłoną one nadmiar wilgoci, która jest najczęstszym powodem pojawiania się pleśni.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę