Pixabay.com

Gofry są częstym pomysłem na smaczną i pożywną kolację. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Istnieje sposób, dzięki któremu otrzymamy niezwykle puszyste i jeszcze lepsze ciasto.

Dobre gofry to takie, które nie są zbyt suche, a także przypalone. Okazuje się, że w celu uzyskania takiego efektu wystarczy, że do ciasta dodamy twarogu. Zapewni nam to chrupkość, delikatność i puszystość.

Składniki:

150 g twarogu półtłustego mielonego,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki oleju + olej do smarowania gofrownicy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z twarożkiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka.

Białko powoli dodajemy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite. Gofrownicę smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Nakładamy porcje ciasta i przygotowujemy gofry.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę